menus

Vidalı Booster Kompresörler

Mart 2023Perşembe

Silobas Kompresörler

Vidalı booster mevcut bir sıkıştırma sisteminden gelen hava basıncını ek sıkıştırma aşamalarından geçirerek artıran kompresörlerdir. Vidalı booster kompresör, çalışma mantığı ve sıkıştırma oranıyla diğer kompresörlere göre farklılıklar gösterir. Vidalı booster kompresörün normal kompresörlere ek olarak sıkıştırma yapmasını sağlayan bazı ekipmanları bulunur. Bu ekipmanlar yardımıyla içeriye giren hava maksimum sıkıştırma oranına ulaştırılır. Örnek vermek gerekirse vidalı booster 7 bar ile 10 bar arasında olan bir havayı neredeyse 5 katına kadar sıkıştırarak, 35 bar ile 40 bar arasında bir basınca ulaştırabilir.

Kimyasal arıtma tesisleri, ağaç ve cam endüstrisi, elektrik santralleri, metal işleme ve plastik endüstrisi gibi birçok endüstriyel tesiste vidalı booster kompresörler kullanılır.

Vidalı Booster Kompresörler

Vidalı Booster Kompresörlerin Çalışma Mantığı Nasıldır?

Vidalı booster kompresörlerin çalışma mantığı diğer kompresörlere göre biraz daha farklıdır. Vidalı booster kompresörler kapalı bir sistemde çalışır ve sistemde hava hacmi azaldıkça basıncın artması gibi basit bir çalışma mantığına sahiptir. Normal kompresörlerde basınca uğrayan havanın hacmi küçülse bile aynı basınçla sıkıştırılır. İşte tam olarak bu noktada maksimum sıkıştırma oranı azalır. Ancak vidalı booster kompresörlerde durum farklıdır. Hava sıkışıp hacmi küçüldükçe daha çok sıkıştırılır. Yani hava sıkıştırıldıkça basınç artırılır ve daha çok sıkıştırılır.

Bir booster hava kompresörü kapalı bir sistemde (vakumsuz) hacim azaldıkça basıncın artması gibi basit bir prensibe göre çalışır. Sıkıştırma işlemi bir alıcı tank, boru tesisatı ve tahliye tankından oluşan sistem ile gerçekleştirilir. İlk olarak atmosferden alıcı hava tankına hava alınır. Alıcı tank vasıtası ile alınan hava birincil beslemenden sıkıştırılmış bir şekilde gelir. Ancak hava alıcı tank tekrardan kendi içerisinde bazı sıkıştırma adımlarından havayı geçirerek maksimum sıkıştırmaya katkıda bulunur. Hava alıcı tankın vidalı booster kompresörlerde çok önemli bir görevi daha bulunur. Bu görev hava sisteminde aktif olarak rol oynamadığı yani sistemin çalışmadığı zamanlarda belirli miktarda havayı içerisinde depolamaktır. Yani vidalı booster kompresörlerde depolamada alıcı tank görev alır.

Alıcı tank tarafından belirli sıkıştırma işleminden geçen hava boru tesisatına yollanır. Boru tesisatı basınçlı havayı sistemin devamına iletmekle görevlidir. Boru tesisatı aracılığıyla alıcı tanktan gelen basınçlı hava tahliye tankına aktarılır. Tahliye tankına aktarılan hava sıkıştırılma işlemlerinden geçer ve dışarıya verilmeye hazır hale gelir. Ancak hava dışarıya verilmeden önce yüksek basınca sahip olan kurutuculardan geçer. Bu kurutucular havada bulunan nemin ve suyun ayrılmasını sağlar. Yani hava kalitesinin arttığı nokta tahliye tankından sonraki kurutma işlemidir. Kurutma işleminden geçen hava çıkış noktasında kullanılmak üzere dışarıya atılır.

Vidalı Booster Kompresör ile Pistonlu Booster Kompresör Arasındaki Fark Nedir?

Vidalı Booster Kompresörler

Booster kompresörler kendi içinde de çalışma mantığına göre ayrılmaktadır. En çok karşılaşılan soru vidalı booster kompresörlerin pistonlu booster kompresörlere göre ne gibi farklılıklar sunduğudur. Eğer siz de pistonlu booster kompresörden vidalı booster kompresöre geçmeyi düşünüyorsanız veya hangi booster kompresörü almanız gerektiğini bilmiyorsanız bu farklılıkları inceleyerek, kolay bir şekilde karar verebilirsiniz.

Sürekli ve ağır hizmet veren endüstrilerin ihtiyaçlarını pistonlu booster kompresör karşılayamaz. Vidalı booster kompresör sistemininde herhangi bir güç kaybı yaşanmazken, pistonlu booster kompresörlerde güç kaybı söz konusudur. Çok yüksek sıkıştırmaya ihtiyaç duyulan uygulamalarda bu enerji kaybı yüzünden istenilen sıkıştırma oranını elde edemezsiniz.

Pistonlu booster kompresörler yük ve boşta çalışma prensipleri nedeniyle daha yüksek elektrik tüketimine sahiptir. Vidalı booster kompresör içinde yer alan frekans invertörü sayesinde yüzde 10-15 daha az elektrik tüketimi yapar. Pistonlu booster kompresörlerde karşılaşılan en büyük problemlerden birisi yağ taşıma sorunudur. Pistonlu booster kompresörlerde yağ taşıma oranı çok yüksektir ve hava kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak vidalı booster kompresörlerde yağ taşıma oranı neredeyse sıfırdır.

Pistonlu booster kompresörlerde bakım sıklığının fazla olması nedeni ile bakım maliyetleri yüksektir. Vidalı booster kompresörler uzun servis ve bakım aralığı ile toplam sahip olma maliyetinde avantaj sağlar.

Siz de vidalı booster kompresör tercih ederek endüstriyel işletmenizin verimliliğine katkıda bulunabilirsiniz. Özen Kompresör OBS D vidalı booster kompresör serisi hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Arama
Yazılar

Yazılar