menus

Kompresörlerde Güvenlik Önlemleri ve Kullanım Kuralları

Ocak 2024Perşembe

Kompresörlerde Güvenlik Önlemleri ve Kullanım Kuralları

Kompresör güvenlik önlemleri başlığı altında dikkat edilmesi gereken noktaları aktaracağız. Kompresör güvenlik önlemlerine dikkat edildiği ve uygulandığı takdirde hiçbir iş kazasına sebebiyet vermez.

Kompresör Güvenlik Önlemleri Nelerdir?

Kompresör güvenlik önlemlerini anlatırken; kompresör iş güvenliği yönetmeliği ve kompresör dairesi güvenlik kurallarından yardım alacağız. Kompresörlerde ayarlanmış basınca erişildiğinde otomatik olarak durmasını sağlayacak güvenlik sistemi olmalıdır. Otomatik durma eylemi gerçekleşmediği hallerde basınçlı havayı dışarı vermeye yardımcı emniyet ventili yer almalıdır.

Kompresörlerin Güvenli Kullanım Alanları ve Alınacak Önlemler Nelerdir?

Emniyet ventilinin bulunması kompresör iş güvenliği yönetmeliğinde de yer almaktadır. Kompresör dairesi güvenlik kurallarına göre kompresörler her daim temiz havanın bulunduğu ortamlarda muhafaza edilmeli, patlayıcı, zehirli, zararlı gaz, duman ve toz ile temas etmelerine fırsat verilmemelidir. Kompresörler ile hava tankları arasında nem ve yağı ayıran filtreler bulunmalı ve bunlar her ne durumda olursa olsun çıkarılmamalıdır.

Kompresör iş güvenliği yönetmeliğine göre çıkış borusu üstünde stop valfinin yer aldığı durumlarda bu valf ile kompresör arasına emniyet supabı yerleştirilmelidir. Bunun yanı sıra kompresörlerin ansızın acil bir durumda uzaktan engellenmesini sağlayacak biçimde acil stop düğmeleri bulundurulmalıdır. Kompresörlerde tercih edilecek yağlar kendilerine has, özel yağlar olmalıdır. Kompresör iş güvenliği yönetmeliğine göre kompresörlerin emniyetli bir şekilde çalışmasını sağlamak için, düzenli olarak senede bir kez makine mühendisi yardımıyla kontrolü yapılmalı, uygunluk belgesi alınmalıdır.

Kompresörlerin Güvenli Kullanım Alanları ve Alınacak Önlemler Nelerdir?

Uygunsuz koşullarda bulunan kompresör aktif hale getirilmemelidir. Sabit kompresörlerin depoları, patlamalara karşı dayanıklı bir bölme içine dahil edilmeli, seyyar kompresörler işçilerden en az 10 metre uzakta dayanıklı bir alanda bulunmalıdır. Kompresör dairesinde, üretici şirketin adı, imalat tarihi, maksimum işletme basıncı, kompresör tarafından sıkıştırılan gazın türü ve miktarını belirten levhalar bulunmalıdır. Bu levhalar, güvenlik kurallarına uymak için gereklidir. Kompresör iş güvenliği yönetmeliğine göre hava tanklarının üstünde güvenlik supabı yer almalı ve bu supaplarda, çıkan gazlara karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Kompresör dairesi güvenlik kurallarına göre kompresörlerin basınç deneyi, izin verilen en yüksek basıncın 1,5 katı ile gerçekleştirilmelidir.

Ayrıca kompresör manometreleri her daim çalışır halde olmalıdır, arızalı manometreler acil bir şekilde yenileri ile değiştirilmelidir. Kompresör kullanımlarda en çok sorun ise bilmeyenlerin kullanımı ile ortaya çıkmaktadır. Kompresör güvenlik önlemleri kapsamında, uzman olmayan kişiler kompresörden uzak tutulmalı ve dokunmasına izin verilmemelidir. Bilmeyenler ve hatta bilenlerin de en çok yaptıkları hatalardan biri basınçlı hava ile iş çıkışlarında kompresörü iş kıyafetlerini temizleme amaçlı kullanmaktır. Bu durum iş kazalarına sebebiyet verebilir. Basınçlı havaya bağlı olan zımba tabancaları, asla başka birine yöneltilmemeli ve hiçbir şekilde şaka konusu yapılmamalıdır.

Kompresörlerin Güvenli Kullanım Alanları ve Alınacak Önlemler Nelerdir?

Arama
Yazılar

Yazılar