menus

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eylül 2021Cuma

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava kompresörü bakımı, tüm marka ve model kompresörlerde yapılması gereken bir dizi uygulamayı içerir. İster bir ister birkaç kompresör çalıştırıyor olun, makinenin temel bileşenlerini rutin olarak incelemeli ve düzenli periyotlarda bakımını yapmalısınız. Aksi halde erken arızalar ve yüksek maliyet gerektiren onarımlara yol açabilir.

Endüstriyel hava kompresörü bakımı, sistem yönetiminin en önemli gerekliliklerinden biridir. Basınçlı havaya dayanan çok sayıda makine, alet ve işlevle, endüstriyel bir ortamdaki her kompresörün gerektiği gibi çalışabilmesini sağlamak çok önemlidir. Endüstriyel bir kompresörün arızalanması, bir dizi soruna ve maliyete yol açabilir. Vidalı hava kompresörü bakımı, bu tür makinelerle çalışan güçlü aletler nedeniyle özellikle önemlidir. Örneğin, şantiyelerde pnömatik kırıcıların hava ihtiyacı yaygın olarak vidalı kompresörlere dayanır. Bu kompresörlerden biri iş başında bozulursa, bir inşaat ekibi programın büyük ölçüde gerisine düşebilir.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük sorunların zamanında çözülmediğinde kolayca büyük sorunlara dönüşebileceğini düşündüğünüzde, hava kompresörü önleyici bakımı hem paradan hem de zamandan tasarruf sağlayabilir.

Performans sorunlarının kümülatif doğası göz önüne alındığında, tüm şirketlerin bir hava kompresörü bakım programı uygulaması gerekir. Bu şekilde, belirli bir gün, hafta, ay, sezon veya yıl boyunca hangi bakım adımlarını gerçekleştirmeniz gerektiğini kolayca takip edebilirsiniz.

Zamanında ve uygun bakımla, genellikle hava kompresörü arızasına eşlik eden aksilikleri ve finansal tuzakları önleyebilirsiniz.

Makinelerinizin tam kapasitede çalışmasını sağlamak için bazı ipuçlarını bilmek gerekir.

Kompresör Bakımı İpuçları

Bir hava kompresörü ortamdan aldığı havayı, aletler ve makineler için bir güç kaynağına dönüştüren bir dizi işlem kullanır. Bu nedenle, bir hava kompresörü, düzgün çalışmasını sağlamak için her biri bakımı yapılması gereken çeşitli parçalardan oluşur. Temel olarak, bir kompresörün yağının değiştirilmesi, filtrelerinin temizlenmesi, son soğutucusunun her üç ayda bir kontrol edilmesi, filtrelerinin değiştirilmesi ve en az yılda bir kez bağlantılarının sıkılması gerekir.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Kullanım Kılavuzunu Okuyun

Bir hava kompresörüyle ilgili en yaygın sorunlardan bazıları, kullanım kılavuzunun yardımıyla kolayca çözülebilir. Bu kulağa çok kolay gibi gelse de birçok hava kompresörü sahibi kılavuzu tamamen unutur ve en kolay çözülen sorunları için bile tehlike yaratır.

Örneğin, başlangıçta anlam ifade etmeyen bağlantılardan veya girişlerden birinde bir sorun olabilir. Bu gibi durumlarda çok yaygın olmayan bir hata, operatörün sorunu çözme umuduyla işleri manuel olarak kurcalamasıdır. Kullanım kılavuzunu okumadan hava kompresörüne kesinlikle müdahale etmemelisiniz.

Kompresörü yakın bir zamanda satın aldıysanız, yanlış bir ayar garantiyi geçersiz kılabilir. Mevcut soruna bir çözüm bulmanız birkaç dakika sürebileceğinden, el kitabını okumak için sabırlı olmanız gerekir. Kullanım kılavuzunu okumak, yaygın olarak görülen sorunlardan bazılarını doğru şekilde düzeltmenize yardımcı olabilir.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. Somunları ve Cıvataları Sıkın

Bir hava kompresörü uzun süreli kullanımlarda, günlük kullanıldığı için, bazı somun ve cıvataların gevşemesi kaçınılmazdır. Sonuçta makine titreştikçe makineyi oluşturan parçalar da hareket eder. Gevşek vidalar ve tutturucuların kontrol edilerek, belirli aralıklarla sıkılmasında fayda vardır.

Çeşitli ev eşyalarının ne kadar kolay sökülebileceğini düşündüğünüzde, bir kompresördeki somunların gevşemesi şaşırtıcı olmamalıdır. Bu gevşeklik, tipik olarak, ağır hizmet aletlerine güç sağlamak için bir hava kompresörü kullanıldığında yoğunlaşan titreşimlerin sonucudur.

Eldeki sorunun gerçekten gevşek somunlar mı yoksa cıvatalar mı olduğunu belirlemek için, herhangi bir açık olup olmadığını görmek için her bir tutturucuyu manuel olarak test edin. Anahtarı sıkıca kavrayarak, cıvatanın sıkıldığını hissedene kadar gevşek tutturucuyu döndürün. Somunu sadece artık hareket etmeyeceği noktaya çevirin. Aşırı sıkmaya çalışırsanız, cıvatayı sıyırabilirsiniz.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

3. Emme Valflerini Temizleyin

Bir hava kompresörünün tam kapasitede çalışması için temiz hava girişi deliklerine sahip olması gerekir. Kompresörü haftalarca kullanmaya devam ettiğinizde, toz partikülleri ve diğer havayla ilgili elementler havalandırma deliklerine emilir. Örneğin, toz oluşturan aletler için bir hava kompresörü kullanıyorsanız, tıkanmış giriş havalandırmalarından kaynaklanan sorunlar sık görülebilir. Pnömatik odun kesiciler ve zımpara makineleri kaçınılmaz olarak havalandırma deliğinde oldukça hızlı bir şekilde birikebilen sert toz parçacıkları üretecektir. Bu nedenle havalandırmaların düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.

Havaya bağlı çeşitli partiküllerin bulunduğu çalışma ortamlarında emme valfleri de kirlenebilir. Bir şantiyede zemin kırma proseslerinde kullanılan pnömatik aletler tarafından kir partikülleri havaya atılır. Aynı durum, un, tuz ve şeker gibi pişirme ürünlerinin poşet, kutu ve kaplarda paketlendiği fabrikalarda da geçerlidir.

Çalışma ortamından bağımsız olarak, çıkan havanın saflığını sağlamak için emme valflerini en az üç ayda bir temizleyin.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

4. Hortumları Kontrol Edin

Bir hava kompresörü grubunun tüm parçaları arasında hortumlar en savunmasız olanlar arasındadır. Basınçlı havayı makine ile belirli bir uç nokta arasında aktaran bileşen olarak, hortumların güçlü ve sıkı aynı zamanda esnek olması gerekir. Bu nedenle, hortumlar çok fazla sorumluluk taşır ve zaman geçtikçe kolayca gerginlik gösterebilir.

Hava basıncındaki tutarsızlıklar sorunu daha da kötüleştirebilir. Basınç çok yoğunsa, makineden belirli bir pnömatik alete hava aktarılırken hortumlar gerilmeye mahkumdur. Aşırı basınç dönemlerini yetersiz basınç döngüleri takip ederse, hortumlar çok az büzülür. Hortumlar hareket ettirildiğinden kıvrımlar zarar görebilir.

Aşınmış hortumlar nedeniyle kompresörün gecikmemesi için hortumları düzenli olarak kontrol edin. Kırışıklık veya aşınma belirtileri görürseniz hortumu yenisiyle değiştirin. Göz ardı edilirse, aşınmış bir hortum hava kompresörünüzü verimsiz hale getirebilir.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

5. Hava Filtresini Değiştirin

Günlük kullanım döngüsü boyunca, hava kompresörünüzün içindeki filtre çok sayıda çöpü yakalayacaktır. Filtre, ağır bir yük taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Filtre olmadan, toz ve diğer kirler hava kompresörünü kolayca zorlayabilir ve pnömatik aletlerin performansını düşürebilir. Pnömatik boyama ve kurutma aletlerinin kullanıldığı uygulamalar söz konusu olduğunda havanın temizliği çok önemlidir. Bu hava filtreleme işlemi olmadan bu uygulamaların nasıl olacağını bir düşünün.

Bir montaj tesisinde, hava filtresinin kalitesi, tüm bir ürün serisini oluşturabilir veya bozabilir. Söz konusu hat kurtarılabilir olsa dahi soruna neden olan pnömatik uygulamanın yeniden yapılması gerekecektir.

Filtrenin görevi, basınçlı havaya bulaşan ve işlemlerinin kalitesini bozacak tüm tozu toplamaktır ancak filtre doldukça kompresör performansı düşer ve görevini yitirmeye başlar. Bu nedenle, hava filtresinin yıllık olarak değiştirilmesi çok önemlidir.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

6. Tanklardan Kondensi Tahliye Edin

Basınçlı havanın kaçınılmaz sonuçlarından biri de makinenin içinde yoğuşma şeklinde biriken nemdir. Bir hava kompresörünün içindeki nem deposu, dışarı çıkan havadaki suyu emmek üzere tasarlanmıştır. Bu şekilde havanın kendisi son noktaya ulaştığında kuru ve saf kalır.

Basınçlı havadaki nemin varlığı, kolayca su hasarına neden olabilir. Nem ayrıca pnömatik boya uygulamalarının kalitesini de düşürebilir. Örneğin, bir montaj tesisinde, aşırı nem boyayı sulandırıyorsa, bazı makinelerin boya kaplaması ve cilası zayıf ve sivilceli olabilir. Otomatik montajın yüksek maliyetini düşündüğünüzde, tahliye edilmemiş bir yoğuşma tankı, bazı pahalı ve zaman alıcı işlemlere neden olabilir.

Filtrelerde olduğu gibi, nem deposu sonunda dolar. Depo çok dolarsa, su havaya yeniden karışabilir ve sistemin diğer kısımlarına hareket edebilir. Daha da kötüsü, su çürüyebilir ve basınçlı hava sistemi aracılığıyla koku ve kirlilik gönderebilir. Bu nedenle, nem deposunu düzenli olarak boşaltmak çok önemlidir.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

7. Kompresör Yakıt Deposunu Temizleyin

Yakıtla çalışan hava kompresörleri, fazladan bir miktar yıllık bakım gerektirir. Buradaki sorun, tankın içinde birikebilen ve zaman geçtikçe zehirli hale gelen yakıt partikülleri ile ilgilidir. Makinenin can damarı olan yakıt, tankın kendisi yılda bir kez temizlenmezse en sonunda zehirli hale gelebilir. Yakıt deposunu temizlemek için, kalan gazı boşaltın ve ardından deponun içini ıslak-kuru vakumlayın. Tankın tasarımına bağlı olarak, kalan kalıntıları temizlemek için filtreyi değiştirmek gerekebilir.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

8. Hava Kompresörü Kapatma Sistemini Kontrol Edin

Bir hava kompresörünün verimliliğini korumak için kendini kapatması gereken dönemler vardır. Tipik bir örnek, makinenin yeterince çalışamayacak kadar ısınması olabilir. Bu gibi koşullarda çalışmaya zorlanırsa, makinenin içi aşırı ısınabilir ve nihayetinde parçalar arızalanabilir. Makine ne kadar büyükse, aşırı ısınmanın meydana geldiği bir durumda kayıp o kadar büyük ve daha maliyetli olabilir.

Dahili koruma için, günümüz kompresörlerinin çoğu güvenlik kapatma mekanizmalarıyla donatılmıştır. Mekanizma, kompresör düzgün çalışamayacak kadar ısındığında veya basınçtan yoksun kaldığında devreye girecek ve kompresörü durduracak şekilde tasarlanmıştır. Aşırı ısınan bir bilgisayarın kilitlenip yeniden başlatılmasıyla aynı şekilde, bir hava kompresörünün kapatma sistemi, makinenin dahili bileşenlerinin kızarmasını önler.

Ancak, mekanizmanın kendisi bazen devreye girmeyebilir. Belirli bir işlemin yüksek yoğunluğunun ve bunun kompresöre uyguladığı basıncın ortam havasının sıcaklığıyla birleştiği nemli çalışma koşullarında kapatmalar daha da sorunlu olabilir. Güvenlik sisteminin nasıl inceleneceği ve gerektiği gibi çalıştığından emin olmak için kullanıcı kılavuzunuza bakın.

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

9. Yağı Değiştirin

Tüm hava kompresörleri yağ kullanmaz, ancak tıpkı bir arabanın yaptığı gibi yağ değişimine ihtiyaç duyarlar. Çeşitli motor parçalarının sorunsuz hareket etmesini sağlamak için yağın kendisinin taze ve dolu kalması gerekir.

Yüksek çalışma sıcaklıklarında, yağ viskozitesini kaybedebilir ve sonuçta bir hava kompresörünün çeşitli dahili bileşenlerine uygun yağlama sağlayamayabilir. Bu yağlama eksikliği, hareketli metal parçalar boyunca strese ve aşınmalara neden olabilir ve zamanından çok önce arızalanabilir. Benzer şekilde, daha soğuk çalışma ortamları, özellikle yağa nem girerse, yağın çamurlaşmasına neden olabilir.

Her kullanım döngüsünün başında yağ kaynağınızı tamamlayın. Yağı üç ayda bir veya yaklaşık 8 bin saat sonra, hangisi önce gelirse, yağı değiştirin. Makineyi aylarca hareketsiz bırakırsanız, yağı yenisiyle değiştirin. Yağın düzgün bir şekilde sirkülasyonu için uygun viskoziteye sahip olması ve yabancı maddelerden arındırılmış olması gerekir.

Yağ değişimi hakkında daha fazla bilgi için; Kompresöre Yağ Ekleme ve Yağ Seviyesi Kontrolü

Kompresör Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

10. Hava - Yağ Ayırıcısını Değiştirin

Yağlanan hava kompresörleri, yağ buharı ile birlikte çalışır. Başka bir deyişle, kompresörler hava ile birlikte makine içindeki yağı dağıtır. Hava makineden ayrılmadan önce yağ, bir yağ seperatörü ile havadan alınır. Bu sayede uç noktada hava kuru kalırken makine yağlı kalır.

Sonuç olarak, yağ seperatörü, tıkanırsa veya düzgün çalışmazsa sisteme yağlı hava verebilir. Pnömatik sprey boyama aletlerinin kullanımını içeren uygulamalarda, yağ sisi boyayı etkileyebilir ve belirli bir yüzeyde lekeli, kurumayan katlar oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, basınçlı havanın saf ve yağsız kalmasını sağlamak için her 2 bin saat veya daha az kullanımdan sonra seperatör ve yağ filtresinin değiştirilmesi önemlidir.

Kompresör Bakımının Sağladığı Avantajlar

Hava kompresörü bakımının sayısız avantajı bulunur. Düzgün bir şekilde bakımı yapıldığında, bir hava kompresörü genellikle amaçlandığı gibi çalışır ve performans sorunları genellikle çok az olur. Şirketinizdeki uygun personel, bu hava kompresörü bakım kılavuzundaki adımları ezberlemeli ve belirli bir programa göre takip etmelidir.

Para Tasarrufu: Fabrikalarda ve montaj tesislerinde endüstriyel hava kompresörü bakımı, üreticilere büyük miktarda para tasarrufu sağlayabilir. Bakımı yapılmayan kompresörlerin performans sorunları olması ve maliyetli onarımlara ve arıza sürelerine yol açması zorunluyken, uygun şekilde bakımı yapılan kompresörler genellikle amaçlandığı gibi binlerce saat daha uzun süre çalışır.

Maksimum Performans: Üretim hattı boyunca ticari hava kompresörü bakımı, üretkenliğin belirli bir hızda devam etmesini sağlamaya yardımcı olur. Bu, ürünleri katı bir zaman çizelgesine göre üreten şirketler için çok önemlidir. Hava kompresörleri hatasız tam kapasitede çalıştığında, montajdaki tüm aletler yüksek performansta çalıştırılabilir ve üretkenliğin günden güne devam etmesini sağlar.

Verimlilik: Yüksek teknolojiye sahip alet ve makinelere dayanan hava kompresörleri, çalışanların, maksimum performansta işlevler gerçekleştirmelerine olanak tanır. Bu büyüklükteki üretkenliğin programa uygun kalabilmesi için sıvıların, hortumların, filtrelerin ve bağlantı elemanlarının rutin kontrolleri ile döner vidalı hava kompresörü bakımı yapılmalıdır.

Kaliteli Ürünler: Bir hava kompresöründen gelen havanın kalitesi, bağlı bir makinenin veya pnömatik aletin uç noktasında bir işlem yapabilir veya bozabilir. Örneğin, bir ürün serisini boyamak, zımparalamak veya kurutmak için basınçlı havaya dayanan herhangi bir montaj, nem, yağ veya diğer yabancı maddelerden arındırılmış olmalıdır. Her kullanım döngüsü boyunca bu kaliteyi sağlamak için hava kompresörü önleyici bakımı, haftalık ve bazı durumlarda günlük programa göre yapılmalıdır.

Daha Uzun Hizmet Ömrü: Bir hava kompresörü bakım programının ana faydası, parça değiştirme ve sistem onarımlarına olan ihtiyacın azalmasıdır. Vidalı hava kompresörü bakım kontrol listesini uygulamaya koymayan şirketler, bütçelerini tüketen beklenmedik servis maliyetleri ile uğraşırlar. Öte yandan, bakım kılavuzunu takip eden şirketler, her bir hava kompresörü ve pnömatik aletten yıllarca ek kullanım elde edebilir.

İlginizi çekebilir: Basınçlı Hava Maliyetinizi Nasıl Azaltabilirsiniz?

Arama
Yazılar

Yazılar