menus

Basınçlı Hava Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

16 Aralık 2022Cuma

Havalar soğuyor, günler kısalıyor ve kış hızla yaklaşıyor. Acaba basınçlı hava sisteminiz kışa hazır mı? Mevsim değişimlerinde özellikle kış aylarında basınçlı hava sisteminizi kışa hazırlamanız çok önemlidir. Basınçlı hava sistemini kışa hazırlamak için bazı kontrollerin ve bakımların yapılması gerekir.

Basınçlı Hava Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Basınçlı Hava Sistemi İçin Kış Bakımı Nasıl Olmalı?

Basınçlı hava sistemleri için kış bakımı nedir, nasıl yapılır, hangi adımlara dikkat etmeniz gerekiyor bunları detaylı olarak aktaralım.

Kış bakımı havanın soğumasıyla beraber ortamda oluşacak yoğunlaşmalara ve donma seviyesine gelen hava sıcaklığı düşüşlerine karşı basınçlı hava sisteminizin stabil yani normal bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bunu sağlamanın tek yolu da basınçlı hava sisteminin kış bakımına girmesidir. Bu bakımın aşamalarına gelin birlikte bakalım.

Kompresör Filtrelerini Kontrol Edin

Basınçlı hava sistemine kış bakımı yaparken öncelikle kompresör filtrelerinden başlamalısınız. Kompresör filtrelerini kontrol ederek herhangi bir sorun olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Kompresör filtrelerinde bir sorun bulunuyorsa bu filtreleri yenisi ile değiştirmeniz gerekir. 

Öncelikle kompresör hava filtresini kontrol etmelisiniz.  Yaz aylarında polenlerin daha fazla olması ile çok fazla çalışan basınçlı hava sistemlerinin filtreleri bu polenler ve tozlarla çok kısa sürede dolmaktadır. Hava filtresinin dolmasıyla kış ayında kompresörünüz doğru bir şekilde çalışmaz. Aynı zamanda kompresörün içine de bu toz ve polenler dolabilir. Bu nedenle kış ayında kompresörünüzü tam kapasite ile kullanmanız imkânsız olacaktır.

Kontrol etmeniz gereken bir diğer kompresör filtresi ise yağ tutucu filtredir. Yağ tutucu filtre hava sistemine karışan yağın tutulmasını sağlar. Yaz ayı boyunca kullandığınız yağ filtreleri eğer dolduysa bu durumda kışın yağ fitreniz çok fazla tıkanacak ve işlevini tam olarak yerine getiremeyecektir. Bu yüzden yağ filtrenizi kış ayına girmeden kontrol etmeniz gerekir. Yağ aşırı soğuktan etkilenen başka bir bileşendir.  Yağ, donma sıcaklıklarının altında kalınlaştıkça, makineye uygun yağlamayı durdurabilir ve bu da vida bloğunun ve bir bütün olarak sistemin ömrünü olumsuz etkileyebilir.

Son olarak kompresör filtrelerinizden su tutucu filtreyi kontrol etmeniz gerekir. Özellikle yaz aylarında kompresörlerin çalıştığı ortam nemli olduğu için bu nem atmosferden alınan hava ile kompresörün içerisine girer ve su tutucu filtreler genellikle yaz aylarında ömrünün büyük bir kısmını tamamlar. Kompresörünün hava kalitesini arttırmak için yaz aylarından sonra kompresör su tutucu (su seperatör) filtresini kontrol etmeli ve ömrünü tamamladıysa değiştirmelisiniz.

Isı Geri Kazanım Sistemi Kullanabilirsiniz

Kompresör sistemi atmosferden aldığı hava içerisinde sıkıştırarak dışarıya verir. İşte tam olarak bu sıkıştırma esnasında enerji sonucu sıcaklık ortalığa çıkar. Basınçlı hava sisteminin çalışmasında ortaya çıkan ısının geri kazanım sistemleri ile yüzde 90’ını geri kazanılarak, ortam ısıtmakta kullanabilirsiniz. Enerji geri kazanım özelliği olan ekipmanların basınçlı hava kompresörlerine entegre edilmesi ile büyük bir enerji tasarrufu yapabilir ve kış bakımının amacı olan tasarrufun bir adım daha öteye taşınmasını sağlayabilirsiniz.

Basınçlı Hava Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Kaçakları Mutlaka Kontrol Edin

Kaçakları kontrol etmeniz çok önemlidir. Kompresörün kendi yapısında bulunan kaçakların her mevsim kontrol edilmesi çok önemlidir. Ancak boruların kontrolünü mevsimsel olarak yapmanız gerekmektedir. Borular mevsimlik olarak genleşir veya daralır. Bu bağlamda boruların yapısında kırılmalar ve çatlamalar meydana gelebilir. Ayrıca boruların bağlantı noktalarında da mevsim geçişlerinde açılmalar olabilir. Bağlantı noktalarından kompresörlerin hava kaçırması çok sık karşılaşılan bir sorundur. Böyle bir durumda yetkili servis ile bağlantıya geçerek kaçağın ortadan kaldırılması gerekir.

Kompresör Yağını Kontrol Edin

Kompresörün içerisinde bulunan elemanlar sürekli hareket halindedir ve bu hareketleri doğrultusunda birbirleri ile temasa geçer. Bu temasta aşınmaları önlemek ve kompresörün sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için yağlama yapılmaktadır. Ancak bu yağ kompresörün çalışması esnasında ortaya çıkardığı ısı ile ısınmaktadır. Yağlar belirli bir sıcaklıktan sonra özelliğini kaybetmektedir. Yaz aylarında hem havanın sıcağı hem de kompresörün sıcağı ile kompresör yağı normalden çok daha fazla ısınmaktadır. Bu bağlamda da yağ özelliğini yitirebilmektedir. Bu yüzden yaz ayından kış ayına girerken mutlaka yağı kontrol etmeniz gerekir. Eğer yağ özelliğini kaybetmiş ve normalden katı ayrıca içinde tortular bulunuyorsa yağı değiştirmelisiniz. 

Tahliye Sistemlerini Kontrol Etmelisiniz

Basınç sisteminde önemsenmeyen ancak en önemli olan elemanlar arasında tahliye sistemleri yer alır. Tahliye sistemi kompresörde atık olarak biriken maddelerin manuel bir işleme gerek kalmadan kompresörden atılmasını sağlar. Ancak bu sistemlerde oluşan bir arıza veya tıkanıklık kompresör sağlığını direkt olarak tehdit edecektir ve kompresörün hava kalitesini düşürecektir. Tahliye sistemlerini kontrol ederken tahliye deliklerini ve tahliye borusunu göz önüne almalısınız. Tam olarak çalışıp çalışmadığını kontrol edebilmek adına kompresörü çalıştırabilirsiniz. Burada bir sorun olduğunu düşünüyorsanız kompresör servisinden destek isteyebilirsiniz. Tahliye sistemin testi ve temizlenmesi basit bir işlemdir ancak hayati önem taşımaktadır.

Arama
Yazılar

Yazılar