Basınç düşüşleri kademeli olarak devreye girebilir ve uzun bir süre boyunca basınçlı hava sisteminizin performansını yavaş yavaş azaltabilir. Bu nedenle, hemen fark edilmesi zor olabilir, ancak sonunda sisteminizin performansında bir düşüş fark edersiniz. Kompresörünüzdeki basıncın düştüğünden şüpheleniyorsanız, kompresörü normal işlevine döndürmek için yapabileceğiniz işlemler vardır.
Basınç düşüşleri çalışmanızı yavaşlatır ve enerji tüketimini artırır. Kompresörünüzün verimliliği düşer. Kompresörünüzün rutin bakımını yapması için her zaman deneyimli bir teknisyeni arayabilirsiniz. Diğer seçeneğiniz, sorunun kaynağını aramak olabilir.
Fark basıncı (DP), iki nokta arasındaki basınç farkını tanımlar. Kompresör tipinize göre iki noktayı anlamak, kompresörünüzün sağlığını izlemenize ve kompresörünüzün bakıma ihtiyacı olduğunu gösteren işaretleri ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir. Hava filtrelerini değiştirmek, çek valfleri boşaltmak ve düzenli olarak planlanmış bakım yapmak, sisteminizin sağlığını ve basıncı korumak için önemlidir.
Basınç düşüşü, akışkan taşıyan bir ağ içinde kompresördeki hava basıncının azalması olarak tanımlanır. Aşırı basınç düşüşü, yanlış programlanmış bakım nedeniyle kompresörünüzün ortalamanın altında performans göstermesinden kaynaklanabilir ve gereksiz onarımlara ve artan enerji maliyetlerine yol açabilir.
Öte yandan, normal işlemler sırasında belirli basınç düşüşleri meydana gelir. Giriş havası filtreleri, giriş valfleri, soğutucular, ayırıcılar, tahliye birleştirme/partikül filtreleri ve tahliye çek valflerinin tümü, normal diferansiyel basınç düşüşlerine katkıda bulunur. Diferansiyel basınç düşüşleri farklı tipteki hava kompresörlerine göre değişebileceğinden, her bir tipi anlamak ve tesisinizin ihtiyaçlarını bilmek önemlidir.
Tesisiniz, tipik olarak 5-350 HP arasında çalıştığı bilinen tek veya iki kademeli bir kompresör gerektiriyorsa, yağlı döner kompresörler en iyi seçimdir. Çok çeşitli uygulamalarda kullanılan döner kompresörler, otomotivden hafif sanayiye kadar birçok endüstride hayati bir rol oynamaktadır. Uygulanan kompresörün boyutuna bağlı olarak, fark basıncı 9-16 psi arasında değişebilir. Döner bir yağ dolum kompresörünün fark basıncını anlamak, basınç 16 psi'den yüksekse onarım veya bakım zamanının geldiğini size bildirir.
Benzer şekilde, yağsız döner kompresörler de 5-350 HP arasında değişen tek veya iki kademeli seçeneklerle mevcuttur. Bununla birlikte, adından da anlaşılacağı gibi, bu kompresörler, yiyecek ve içecek üretimi gibi çeşitli diğer uygulamalarda kullanılabilen yağsız hava sunar. Yağlı, yağsız döner kompresörlerle karşılaştırıldığında, tipik olarak 5-10 psi civarında daha az basınç düşüşü vardır. Bununla birlikte, yağsız bir döner kompresörle, rotorların üzerindeki kaplama birkaç yıl içinde aşınmaya başlayabilir, bu da kademeler arası basıncı artıracak, akışı azaltacak ve zamanla makinede daha büyük bir basınç düşüşüne neden olacaktır.
Santrifüj hava kompresörleri, döner vidaların aksine, tesisinizin 250 HP-6.000 HP arasında herhangi bir yere ihtiyacı varsa ve ISO 8573-1 Class 0, %100 yağsız hava ile dört aşamaya kadar ihtiyaç duyuyorsa en iyi seçenektir. Santrifüj hava kompresörleri, yiyecek ve içecek, ilaç, elektronik ve yağsız hava gerektiren diğer üreticiler gibi endüstriler için idealdir. Santrifüj hava kompresörü, döner kompresörlere kıyasla tüm makinede en az miktarda basınç düşüşüne sahiptir.
Santrifüjler ayrıca döner makineler gibi ayırıcı ve deşarj birleştirici/partikül filtreleri gerektirmez, bu da bu maddelerin DP düşüşünü ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Dört kademeli sıkıştırmaya sahip olması onu piyasadaki en verimli kompresör yapar.
Basınçlı hava sisteminiz olduğu gibi yeterince enerji tüketir. Normalden daha fazla kullandığını fark ederseniz, bunun nedeni basınç düşüşü olabilir. Bu durumda seçenekleriniz var. Her zaman sistem içindeki nemi azaltmak istersiniz. Her zaman basınçlı hava performansını iyileştirmenin yollarını arıyor olabilirsiniz.
Hava kompresörünüzü incelerken kontrol etmeniz gereken birkaç şey aşağıdadır:
Bir Sistemin Yeniden Tasarımı– Sisteminizin düzeni çok fazla alanı kapsayabilir. Uzatma parçalarını ortadan kaldırabilmeniz ve kaplanması gereken zemin miktarını azaltabilmeniz için, onu yeniden yapılandırmanın ve en çok kullandığınız aletleri kompresörünüze yaklaştırmanın zamanı gelmiş olabilir. Havanın kat etmesi gereken mesafeyi kısalttığınızda, sistemin verimliliğini artırırsınız.
Hortumu İnceleyin– Sisteminizde hortum varsa, hortumların hava geçirmez olduğundan emin olmak için onu incelemek önemlidir. Pas oluşumu ayrıca borularda sorunlara neden olabilir. Herhangi bir pas birikmesi veya çatlak görürseniz, boruyu değiştirme zamanı gelmiştir.
Aşınmış Hortumları Kontrol Edin– Bükülmüş veya aşınmış hortumlar hava sızıntılarına neden olabilir. En iyi durumda olduklarından emin olmak için hortumları düzenli olarak kontrol ettiğinizde, sorun daha da kötüleşmeden önce bir sızıntıyı daha erken tespit edebilirsiniz. Sisteminizdeki hortumlardan hiçbirinin gergin durumda olmadığından emin olun.
Sistem Bağlantılarını Düşünün– Bağlantı parçalarının tümü uygun boyutta ve sıkı olmalıdır. Aşırı karmaşık bağlantı noktalarınız varsa, sisteminizi daha basit bir yaklaşımla yeniden yapılandırmanın zamanı gelmiş olabilir.
Regülatörleri Kontrol Edin– Basınç regülatörlerin deki ayarlar, basınç düşüşüne ve enerjideki artışa neden olabilir. Sıfırlamayı deneyebilirsin ve hala düşüş yaşıyorsan değiştirilmesi gerekebilir.
Yağlayıcıları Değiştirin– Hava kompresörünüzdeki yağlayıcıların, sistemin gerçek akış hızına uyması gerekir. Sisteminizin sınırları içinde düzgün çalışmıyorlarsa, değiştirilmeleri gerekebilir.
Kaynağı bulamıyorsanız, onarım çağırmanın zamanı gelmiş olabilir.
Sistemde basınç düşüşü yaşıyorsanız, ilk başta farkı fark edemeyebilirsiniz. Sisteminiz öncekinden önemli ölçüde daha yüksek miktarda enerji harcayana kadar bu durum ortaya çıkmayabilir.
Ancak bu sorunu başarıyla çözdüğünüzde, performans artışı, basınç düşüşünde azalma, bakım ve daha düşük işletme maliyeti yaşayacaksınız. Tüm bunlar, işinizin temel yönlerine odaklanabilmenizi sağlar.
Kompresörünüzde sorun gidermek ve neyin düzeltilmesi gerektiğini bilmek inanılmaz derecede zor olabilir. Baktıysanız ve basınç düşüşünü azaltmak için kaynağı belirleyemiyorsanız, sorunla ilgili size yardımcı olması için deneyimli bir teknisyenle iletişim kurmanın zamanı gelmiş olabilir.