menus

Frekans İnvertörü Nedir?

13 Ocak 2023Cuma

Frekans İnvertörü Nedir?

Frekans invertörü, bir frekans çeviricisidir. Frekans invertörü kompresörlerinize düzenli bir şekilde enerji akımı verilmesini sağlar. Bu sayede kompresörünüzde dalgalanmalarla karşılaşmazsınız. Günümüzde kompresörlerin ömrünü kısaltan en büyük unsur kompresöre verilen enerjinin dalgalanmasıdır. Dalgalanan enerji ile kompresör stabil bir şekilde çalışamaz. Stabil çalışmayan kompresörün içinde bulunan elemanlar zarar görür. Frekans inverter teknolojisi kullanıldığında, önce invertöre elektrik gönderilir. İnvertör frekansını düzenler ve elektrik gücünün ne kadarı kompresöre ulaşacağına karar verir.

Frekans İnvertörü Kullanımının Sunduğu Avantajlar Nedir?

Hava kompresörünün basıncının düzenleme aralığı geniştir ve daha az sabittir. Bir kompresör, en yoğun zamanda olmadığında boşta çalışır ve bu da çok fazla enerji harcar. Enerji israfı ciddidir. Frekans invertörü düşük güçte kompresör kullanımı yapıyorsanız bile maksimum enerji verimliliği sağlar. Frekans invertörü enerjiyi ihtiyaca göre vermektedir.

Frekans invertörünün sağladığı bir diğer fayda ise düzenli enerji sağlamasıdır. Bazen enerji kaynağında oluşan sorunlardan dolayı kompresöre düzensiz bir şekilde enerji gelebilmektedir. Bu enerjinin düzensiz olması kompresörün çalışmasını doğrudan etkiler. Ancak kompresör sisteminde frekans invertörü kullanıyorsanız böyle bir durumla karşılaşmazsınız. Frekans invertörü düzensiz enerji geldiği zaman bu enerjiyi düzenli bir hale getirerek kompresörü en verimli şekilde kullanmanızı sağlar.

Motorlar frekans invertörü sayesinde korunur. Motora düzensiz enerji gelmesi bozulmasına neden olan en önemli unsurlardan birisidir. Frekans invertörü kullanımı motorların uzun ömürlü olmasını sağlar. Frekans invertörü kompresörün stabil bir şekilde çalışmasını sağlamak için düşük ve yüksek güçte akımı dengelemektedir.

Kompresörlerde ilk çalıştırmada inanılmaz bir enerji sarfiyatı mevcuttur. Buna kompresörde ilk kalkış denir. Yüksek bir enerji ile çalışma sağlayan kompresörler bu noktada düşük akım çektiğinde motor arızaları ortaya çıkabilir. Ancak frekans invertörü bu noktada da devreye girer. İlk kalkış dediğimiz kompresörün ilk çalışmasında frekans invertörü sayesinde dengeli bir elektrik çekilir ve yüksek enerjiye ihtiyaç duyulmadan dengeli bir enerji ile kompresörün çalışması sağlanır. Bu da kompresörün daha rahat ve yumuşak çalışmasını sağlar. İlk çalıştırmada yumuşak ve rahat çalışan kompresör daha az yıpranır. Aynı zamanda daha uzun ömürlü bir kullanım imkânı sunar.

Basınçlı hava kompresörleri çok fazla çalıştığında, yağ pompası yağ filtresi gibi elemanları arıza yaptığında veya yanlış konumlandırıldığında çok fazla ısınır. Çok fazla ısındığı zaman doğal olarak içerisinde bulunan ve sürtünmeyi engelleyen yağda ısınır. Yağlar belirli bir dereceye kadar özelliğini korur belirli bir dereceden sonrasında ise özelliğini kaybederek hareketli parçaların yıpranmasına neden olur. Bu nedenle genellikle yaz aylarında kompresör uzun süre çalışınca fazla ısınır ve yağ özelliğini kaybeder. Devamında ise kompresör içinde bulunan parçalar birbirini aşındırır kompresör çok büyük masraf çıkarır. Frekans invertörü kompresörünüz çok fazla ısındığında da korumaya alarak durmasını sağlar. Bu sayede içerisinde bulunan yağ özelliğini kaybetmez.

Üretim yapılan işletmelerin gün içinde genel olarak basınç ihtiyaçları değişmektedir. Değişen bu basınç ihtiyaçlarını kompresörler karşılamak için yük-boş modunda çalışır. Boş modda çalışan kompresör, hiç hava üretmemesine rağmen kurulu motor gücünün yaklaşık yüzde 30-35’ini harcayarak enerji sarfiyatına neden olur. Frekans invertörü, işletmenin anlık hava ihtiyacını algılar ve bu ihtiyaca göre motor devrini ayarlayarak yüzde 35 enerji tasarrufu sağlar. Kompresörde hiçbir değişiklik yapmadan, kontrol panelinde yapılacak değişikliklerle farklı basınç ihtiyaçlarına cevap verebilir.

Frekans İnvertörü

Üretim yapılan ișletmelerde hava ihtiyacı birçok faktöre bağlı olarak gün içinde değișkenlik gösterir. Standart kompresörler işletmelerin değișen hava taleplerini karșılamak için sürekli yük-boş modunda çalışır. Boş modda çalışan vidalı kompresör, hiç hava üretmemesine rağmen kurulu motor gücünün yaklaşık % 30-35’ini harcayarak enerji sarfiyatına neden olur.

OSC V, OSC D, OSC DS ve OBS D serisi kompresörlerde bulunan frekans invertörü, işletmenin anlık hava ihtiyacını algılar ve bu ihtiyaca göre motor devrini ayarlayarak %35 enerji tasarrufu sağlar. İșletme maliyetlerini azaltır.

Frekans İnvertörü

Frekans İnvertörü

Arama
Yazılar

Yazılar