Hava kompresörleri, birçok endüstriyel uygulamada vazgeçilmez bir ekipmandır. Bu kompresörler, havayı sıkıştırarak yüksek basınçlı hava sağlar ve bir dizi işlemde kullanılır. Ancak, kompresörlerin doğru şekilde çalışabilmesi ve uzun ömürlü olabilmesi için düzgün bir filtreleme sistemine ihtiyaç vardır. Basınçlı hava kompresörlerinde filtre seçimi, işletme maliyetlerini düşürmek, performansı artırmak ve cihazın ömrünü uzatmak için son derece önemlidir.
Kompresörlerde sadece basınçlı hava filtresi bulunmamaktadır. Yağ filtresi ve yağ su ayrıştırıcı filtre olmak üzere önemli göreve sahip iki farklı filtre daha mevcuttur.
Kompresörlerde bulunan bu 3 filtre hakkında sizlere detaylı bir yazı hazırladık. Bu yazımızda kompresör filtreleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Basınçlı hava kompresörleri çalışırken havayı çevreden alarak sıkıştırırken atmosferdeki havada bulunan partiküller, toz, nem, yağ buharı ve diğer kirleticiler kompresörün içine girebilir. Bu kirleticiler, kompresörün içinde birikerek performansını olumsuz etkiler ve cihazın ömrünü kısaltır. İşte, bu noktada filtreler devreye girer. Filtreler, havanın içindeki kirleticileri tutarak kompresöre temiz hava sağlar. Bu sayede, kompresörün içerisindeki parçaların korunması ve işlevselliğinin artırılması sağlanır. Basit bir görevi varmış gibi gözükebilir ancak detaylı olarak incelendiğinde aslında işlevinin görünenle sınırlı olmadığını görebiliriz.
Basınçlı hava filtresinin görevleri çok çeşitlidir. Görevleri basınçlı hava kompresörlerinin çalışma mantığına göre değişmektedir.
Basınçlı hava kompresörlerinde bulunan basınçlı hava filtresinin en önemli görevi, havada bulunan tozları tutmasıdır. Atmosferde yapılan araştırmalara göre metreküp başına çok fazla toz düşmektedir. Basınçlı hava kompresörleri doğrudan bu tozlu havayı haznesine çekmektedir. Tozlu havanın makinenin içine doğrudan girmesi pek çok soruna neden olur. Basınçlı hava filtresi sayesinde kompresörün atmosferden çektiği tozlu hava temizlenir. Bu sayede makinenin içine temiz hava girer.
Basınçlı hava filtresinin diğer bir işlevi ise makineden çıkan havanın temiz olmasını sağlamak. Basınçlı hava kompresörleri hayatımızın birçok alanında aktif olarak kullanılmaktadır. Kompresörün içine giren havanın temiz olması kadar çıkan havanında temiz olması gerekiyor. Kompresör hava filtresi sayesinde makineden çıkan hava temiz bir şekilde çıkar.
Kompresör hava filtresinin diğer bir görevi ise basınçlı hava kompresörlerin çalışırken ortama yaydıkları küçük yağların, makinenin içine girmesini engellemektedir. Kompresörler içerisinde yağ bulundururlar. Çalışırken bu yağların çok küçük bir kısmı havaya karışabilir. Bu yağların kompresörün hava hattına gitmemesi gerekir. Bu noktada kompresör hava filtresi yağları tutarak makinenin hava hattına geçmemesini sağlar.
Kompresörde hava filtresinin işlevinden ve ne olduğundan detaylı bir şekilde bahsettik. Hava filtresini eğer kalitesiz alırsanız ne olur onu anlatalım.
Kompresörler, içerisinde pek çok parça ile birlikte hava sıkıştırma görevini yapar. Bu parçaların sürtünmesini azaltmak ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için kompresörlerin içinde yağ bulunur. Bu yağların temiz olması ve kalitesini koruması için kompresörlerde yağ filtresi bulunmaktadır. Yağ filtreleri ne işe yarar inceleyelim.
Kompresör yağ filtresinin çok önemli işlevleri bulunmaktadır. Bu işlevleri sayesinde kompresörlerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Kompresör yağ filtresinin ilk görevi makine içindeki yağı süzmektedir. Makinede bulunan yağ sürekli olarak kompresör içindeki parçaların arasında dönmektedir. Bu dönme işlemi sırasında makine parçalarından çıkacak olan herhangi küçük bir parça veya küçük bir toz parçasının bütün kompresörün içine zarar vermemesini sağlar. Ayrıca yağın yapısı bozulduğunda bozuk olan yağın, makinenin içine girmemesini sağlamaktadır.
Kompresör yağ filtresinin diğer bir işlevi ise kompresörün ısınmamasını sağlamaktır. Kompresörlerin içinde pek çok parça bulunur ve bunlar birbiriyle sürekli olarak etkileşim halindedir. Bu etkileşimlerinde birbirlerine sürtünürler ve bu sürtünmede bir ısı oluşur. Ancak kompresör yağ filtresinden geçen temiz yağ makinenin içinde döndüğü zaman, parçalar birbirine sürttüğünde çıkaracağı ısı minimuma inecektir.
Kompresörün iç tarafında birbiriyle iç içe sürekli ilişki halinde pek çok parça olduğundan bahsetmiştik. Bu parçalara yağın temiz ulaşması gerekir. Temiz yağ ulaşması için orijinal veya kaliteli yağ filtresi kullanmanız gerekmektedir.
Düşük kalitede yağ filtresi yağı tam olarak süzemez. Bu yüzden makine içerisinde aktif olarak dolaşan yağın verimli olamamasına neden olur.
Yağ filtresi düşük kalitede olduğu zaman süzme işlemini tam anlamıyla yapamadığından, kompresörün parçalarının arasına toz, kum gibi istenmeyen maddeler girebilir. Bunlar kompresör parçalarında sürtünmeyi arttırarak hem parçaların yıpranmasına hem de kompresörün çok fazla ısınmasına sebep olur.
Kompresör parçalarının fazla sürtünmesi kompresörlerin çok sesli çalışmasına neden olacaktır.
Kompresörlerin çalışmasında iki ana unsur olduğundan bahsetmiştik. Birisi asıl işi olan hava birisi ise kompresör için gerekli olan yağ. Bu hava ve yağ aynı kompresör içinde bulunuyor. Kompresör içindeki yağ sürekli ısındığı için bu noktada ortaya yağ buharı çıkmaktadır. Bu kompresörlerden çıkan havayla bir değildir. Bu noktada hava yağ ayrıştırıcı filtre devreye girmektedir.
Hava yağ ayrıştırıcı filtre, kompresörün içindeki yağ buharı ile havayı birbirinden ayırmaya yarar. Kompresörün dışarıya verdiği havanın tam olarak kaliteli ve temiz olması için hava yağ ayrıştırıcı filtre olmak zorundadır.
Hava yağ ayrıştırıcı filtrenin kompresörden çıkan havanın kalitesine doğrudan etkisi olduğundan bahsetmiştik. Bu noktada orijinal veya kaliteli filtre kullanmak çok önemlidir.
Düşük kalitede hava yağ ayrıştırıcı filtre kullanılırsa, kompresörden çıkan havanın içinde yağ molekülleri olacaktır. Bu yağ molekülleri yapacağınız işin temiz olmamasına sebebiyet verir.
Hava yağ ayrıştırıcı filtre görevini yerine getiremezse kompresör çıkışında biriken yağlar zamanla kurur ve burayı tıkar. Hava çıkışında sorun yaşamanıza neden olur.
Kompresör ile tam uyumlu olmayabilir. Hava yağ ayrıştırıcı filtrenin kompresör ile uyumlu olmaması hiç kullanılmaması ile aynı sonucu vermektedir. Çünkü içerisinden buhar geçmektedir ve herhangi bir yerinde açık olması durumunda işlevini tamamen yitirecektir.
Basınçlı hava kompresörlerinde filtre seçimi yaparken dikkate almanız gereken birkaç faktör vardır. İşte, bunlardan bazıları:
1. Partikül Büyüklüğü
Filtrenin partikül büyüklüğü, havadaki kirleticileri tutma yeteneğini belirler. Daha küçük partikülleri filtreleyebilen bir filtre, daha iyi bir performans sağlar. Partikül büyüklüğü, filtre seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir faktördür.
2. Hava Akışı
Filtrelerin hava akışı, kompresörün verimliliğini etkiler. Yeterli hava akışı sağlamayan bir filtre, kompresörün performansını düşürebilir. Filtre seçerken, kompresörün hava akışına uygun bir filtre seçmek önemlidir.
3. Kompresör Tipi ve Uygulama
Filtre seçimi yaparken kompresörün tipini ve kullanım alanını dikkate almak önemlidir. Farklı kompresör tipleri farklı filtre tiplerini gerektirebilir. Ayrıca, kompresörün kullanıldığı endüstriyel uygulama da filtre seçiminde etkilidir.
Basınçlı hava kompresörleri, düzenli olarak bakım isteyen makinelerdir. Kompresör filtreleri zaman içinde ömrünü tamamlayan parçalardır. Bu parçaların düzenli olarak kontrolünü sağlayarak temizliğini ve değişimini yapmanız gerekir. Filtresi düzenli olarak değişen kompresörler daha uzun ömürlü ve daha verimli olacaktır. Sizde kompresör filtresi ve yağını zamanında değişerek kompresörlerinizi uzun süre kullanabilirsiniz.
Günlük olarak çok fazla kompresör kullanıyorsanız bakımları her 2000 saatte bir yaptırmanız gerekiyor. Ancak kompresörlerinizi çok fazla kullanmıyorsanız ve senede 2000 saati geçemiyorsanız, her sene rutin olarak filtre ve yağ değişimi yapmanız gerekiyor.