menus

Azot Jeneratörleri

19 Ağustos 2022Cuma

Azot Jeneratörleri

Evrende hava diye tabir ettiğimiz atmosfer hem azot hem de oksijen birleşiminden oluşmaktadır. Ancak oksijen ve azot oranına baktığımız zaman oksijenin miktarı azota göre çok çok daha azdır. İşte tam olarak bu noktada yapılan çalışmalar sonucu havada bulunan bu yüksek orandaki azotun endüstriyel olarak kullanım yolları bulunmuştur. Bunlardan en önemlisi ise azot jeneratörüdür. Bu yazımızda sizlere son yılların popüler ürünü haline gelmiş ve pek çok sektörde de kullanımı yaygınlaşmış olan azot jeneratörü ile alakalı bilgiler vereceğiz.

Azot Jeneratörü Nedir? Azor Jeneratörü Ne İşe Yarar?

Azot JeneratörleriAzot jeneratörü, bulunduğu yerde havanın içindeki azotun ayrılması ile ihtiyaca uygun miktar, basınç ve saflıkta azot üreten sistemlerdir. Azot jeneratörü sayesinde işletmenizde  istediğiniz zaman azot gazı üretimi yapabilirsiniz. Azot gazı endüstride gıda paketlemeden lazer kesime, elektronikten kimya ve ilaç sanayine kadar birçok alanda kullanılmaktadır.

Azot gazını yerinde üretmenin; yüksek saflıkta (%95-%99,999) azot üretmek, gaz bitimi ve sonucunda yaşanacak aksaklıkların ve zaman kaybınının ortadan kalkması gibi birçok avantajı bulunur.

Azot jeneratörü çalışma prensibi olarak aslında basittir. Yani ihtiyacı olan tek şey havadır. Azot jeneratörü sayesinde ürettiğiniz azot gazının hepsini eksiksiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu şüphesiz azot jeneratörlerini diğer azot gazı üreten araçlardan öne çıkaran en önemli noktadır. Bunun sebebi diğer azot gazı ürettiğiniz araçlar asla size ürettiğiniz bütün azot gazını kullanma imkânı vermemektedir. Gaz kayıpları diğer araçlarda mevcuttur. Ancak azot jeneratörleri ile ürettiğiniz azot gazını eksiksiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Herhangi bir azot kaybı yaşamazsınız. Ayrıca azot jeneratörünün diğer önemli bir özelliği ise ürettiğiniz azot gazını depolayabilme özelliğidir. İçerisinde tanklar bulunan azot jeneratörleri sayesinde ürettiğiniz ve kullanmadığınız azot gazını daha sonra kullanmak üzere tanklarda saklayabilirsiniz.

Azot jeneratör kullanımı işletmeniz için ciddi faydalar sağlamaktadır hem enerji hem de zaman tasarrufu için mutlaka kullanmanız gereken bir araçtır. Peki, azot jeneratör kullanımının bize sunduğu faydalar ve özellikleri nedir bunları inceleyelim.

Azot Jeneratör Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Azot jeneratörü ne işe yarar detaylı olarak incelemiştik. Şimdi ise azot jeneratörü kullanımın sağladığı faydaları yakından inceleyelim;

  • İlk olarak azot jeneratörünün işletmeye sağladığı en büyük fayda şüphesiz buharlaşma sonucu ortaya çıkan azot gazı kaybını sıfıra indirmesidir. Azot kaybı olmadan çalışmaya devam eden makine maliyeti düşürerek işletmeye fayda sağlamaktadır.
  • Azor jeneratörü ile işletmeler istediği zaman istediği gibi üretim yapabilmektedir. Bu sayede işletmeler 7/24 azot gazı üretimi yapabilmektedir.
  • Özen Kompresör üretimi olan azot jeneratörlerde PLC kontrol paneli bulunmaktadır. Bu PLC kontrol paneli sayesinde azot jeneratörüne istediğiniz komutu verebilirsiniz. Aynı zamanda jeneratörü takip etmek istediğinizde yine bu kontrol paneli yardımıyla kontrol edebilirsiniz.
  • Azot jeneratörleri düşük basınç ile çalışır. Düşük basınç ve tüm güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde olması sayesinde oldukça güvenli bir sistemdir.
  • Güvenli bir sistem olması nedeniyle sürekli olarak kontrol gerektirmez. Sürekli olarak kontrol edilmeyen azot jeneratörleri size zaman kazandırır.
  • Azot jeneratörleri diğer azot gazı üreten cihazlara göre çok üst düzey saflıkta azot gazı üretmektedir. Azot gazı saflık oranı yüzde 95 olarak en düşük ölçülmektedir. En yüksek olarak ise yüzde 99.999 olarak ölçülmüştür. Bu saflık oranlarını diğer yöntemlerle elde etmeniz imkânsızdır.
  • Azot gazının buharlaşmasının önlenmesi sayesinde azot jeneratörlerinin maliyeti işletme açısından çok düşüktür.
  • Kurulumu oldukça basittir.

Azot Jeneratörü Nasıl Çalışır?

Azot jeneratörleri, basınçlı havayı öncelikle içerisine alır ve içerisinde bu basınçlı havayı analiz eder. Analiz etme aşamasında basınçlı havanın yüzde kaçı oksijen yüzde kaçı azot bunu saptar. Daha sonrasında azot moleküllerini oksijen moleküllerinden ayırır. Bu ayırma işlemini yapması saf azot kaynağı elde etmek açısından çok önemlidir. Ayırma işlemini yaptıktan sonra ise azot üretimi kısmına geçilebilir. Azot üretimi kısmında mebrandan veya PSA (basınç salınımlı adsorpsiyon) sistemin yararlanılır. En yüksek saflıkları elde etmek için mutlaka PSA (basınç salınımlı adsorpsiyon) içeren azot jeneratörlerini kullanmanız gerekmektedir.

Azot üretimi kısmında sizin işinize yarayacak saflıkta azotu ve miktarını girmiş olmanız gerekiyor. Bunu yapacağınız işe göre belirleyebilirsiniz örneğin yangın söndürme işi yapacaksanız saflık düşük olsa da olur ancak gıda sektöründe paketleme işlemi yapacaksanız yüksek saflıkta azot gazına ihtiyaç duyarsınız. Burada azot ve azot gazıyla alakalı her türlü veriyi PLC kontrol sistemi sayesinde çok kolay bir şekilde sisteme girebilirsiniz. Sisteme girilen bilgilerin ardından azot jeneratörü hemen çalışmaya başlayarak azot üretimini başlayacaktır. Azot jeneratörü çalışma prensibi bu şekildedir. Ayrıca yukarıda belirtiğimiz gibi tanklardan oluşan deposu bulunmaktadır. Fazla azot gazı olduğu takdirde bu azot tanklarında saklama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Basınç Salınımlı Emilim (PSA) Azot Jeneratörleri Nedir?

PSA azot jeneratörü basınçlı hava ile gelen iyon, molekül gibi maddelerin proses tabakaya yapışarak ayrışmasını sağlamaktadır. Bu sayede daha saf azot elde edilir. Absorman bu maddeler azot saflığını doğrudan etkilemektedir.

Ek olarak içinde bir adet elek bulunmaktadır. Burada bulunan elek sayesinde oksijen ve azot tam olarak birbirinden ayrılır. İlk olarak basınç salınımlı emilim özelliğine sahip azot kompresörlerin A kulesinden içeriye basınçlı hava girer. Bu kule azot jeneratörünün ilk noktasıdır. Daha sonrasında ise bir elek yardımıyla giren bu havada bulunan oksijen ve azot ayrılır. Bu elek oksijenin geçemeyeceği ancak azotun rahatlıkla geçebileceği bir açıklıkta yapılmıştır.

Daha sonrasında ise azotlar molekül ve iyonlardan ayrılmak üzere B kulesine yollanır. B kulesinde az önce belirttiğimiz proses tabaka bulunmaktadır. Bu sayede tertemiz mükemmel saflıkta azot üretilebilir.

Basınç salınımlı emilim özelliğine sahip bu azot jeneratörü gıda paketlemeden lazer kesime, elektronikten kimya ve ilaç sanayine kadar birçok alanda kullanılan azot gazını üretmek ve saf bir biçimde sunmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Basınç Salınımlı Emilim (PSA) Azot Jeneratörleri ile azotlar pek çok işlemden geçmektedir. Ancak bu işlemler sonucunda dahi tek bir azot buharlaşmamış olur. Yani hiçbir şekilde azot kaybı yaşanmadan temizlik aşaması tamamlanır.

Basınç Salınımlı Emilim (PSA) Azot Jeneratörleri son teknoloji ile donatan Özen Kompresör siz müşterilerine sunmaktan gurur duymaktadır. Son teknoloji kontrol panelleri ile donatarak güvenliği en üst düzeye çıkarmıştır. Aynı zamanda hiç azot kaybına pay vermeden önemli bir verimlilik sağlamıştır. Normal azot üretim araçlarına göre oldukça sessiz çalışan azot kompresörlerini almak isterseniz web sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arama
Yazılar

Yazılar