Pistonlu kompresörler, havayı sıkıştırarak basıncı artırmak için piston ve silindirini kullanır. Endüstriyel uygulamalar için kullanılan pistonlu kompresörlere, inşaat ve yol yapım işlerinde de gereksinim duyulur.
Pistonlu kompresörlerde hareket, motorun kayış-kasnak sistemiyle piston krankına aktarılması ve biyel kolları vasıtasıyla sağlanır. Pistonlu kompresörlerin silindir içerisinde yer alan pistonu hareket ederek enerji üretir. Pozitif deplasmana sahip makinenin pistonu, hareket ederek atmosferdeki havayı filtre ile temizlemek suretiyle emer. Filtrede temizlenen hava, emme supaplarından geçtikten sonra strok hacmine ulaşır. Pistonun dikey hareketi ile strok hacminin üst ölü noktaya kadar sıkıştırılması sağlanarak basınçlı hava, basma supaplarından sisteme gönderilir.
Pistonlu kompresörler, tek silindirli veya çok silindirli ve aynı zamanda tek kademeli veya çok kademelidir. Daha büyük kapasiteler için çok silindirli kompresörler, daha yüksek basınçlar için ise çok kademeli pistonlu kompresörler kullanılır.
Düşük basınç elde etmek için tek kademeli (genellikle 8-10 bar) kompresör kullanılır. Daha yüksek basınçlı hava için iki kademeli ( genellikle 10-15 bar) kompresörlere ihtiyaç duyulur. İki kademeli kompresörler birinci kafa bloğu ile sıkışmış havayı ikinci kafaya aktarır ve böylece tekrar sıkıştırılma sağlanarak istenilen yüksek basınçlar elde edilir.
Pistonlu kompresör iki ya da üç kademeden oluşuyorsa kademeler tarafından oluşturulan hava ikinci ya da üçüncü kademeye ara soğutucu yardımıyla aktarılmaktadır. Bunun ardından kompresörlerdeki hava, kollektör içerisinden toplanıp hava tankına gönderilir. Tank içerisinde depolanan atmosfer gazında belli miktarlarda su buharı oluşur. Oluşan su buharı, tankın alt lokasyonundaki su tahliye vanaları ile tahliye edilir. Bu şekilde nemi tutulmuş hava, kullanıma hazır hale gelir. Sistem içerisindeki basınçlı havanın tamamen kuru olması isteniliyorsa, uygun teknik özelliklerde basınçlı hava kurutucusu, sisteme entegre edilir.
Pistonlu makinelerin kapasitesine göre çok farklı çeşitleri mevcut olup, 0.25-100 litre arası kapasiteye sahip makineler bulunur. Tek ve iki kademeli pistonlu kompresörler küçük atölye ve fabrikalar için idealdir. Daha geniş kapasiteli yüksek basınç sağlayan kompresörler ise denizcilik sektöründe ihtiyaç duyulur.
Endüstriyel uygulamalarda ve inşaat, yol yapım çalışmalarında verimli, çevre dostu ve kaliteli hava sağlayan basınçlı hava ekipmanlarına ulaşılabilmek için piyasada çok sayıda seçenek mevcuttur. Ancak kompresör gibi basınçlı hava ekipmanlarına ulaşabilmeniz kolay olsa da bu konuda çok fazla bilgi ve deneyim sahibi değilseniz tercih yaparken dikkat etmeniz gerekir. Basınçlı havanın kullanıldığı tüm işletmelere güvenli, kolay ulaşılabilir, rekabet gücü yüksek çözümler sunan Özen Kompresör, basınçlı hava ekipmanları için firmanızın yanındadır. Yarım asrı bulan makine imalat deneyimine sahip olan ve bu sektöre ilk olarak kaynak makinesi üreterek adım atan Özen Kompresör, güncel teknolojileri yakından takip eden ve dünya standartlarına sahip fabrikasında imalat ve montaj işleri yürüten bir işletmedir. Özen Kompresör, pistonlu hava kompresörü ile çalışan atölye ve fabrikaların verimliliğinin artmasına büyük katkıda bulunur. Doğu Avrupa’da ve Orta Doğu’da öncü basınçlı hava ekipmanı üreticisi firma, 20 ülkeye 100 distribütör ile satış ve hizmet faaliyeti sunmasının yanında 45 ülkeye ihracat yapar.
Basınçlı hava gereksinimi olan atölyelerde ve fabrikalarda düşük bakım maliyetiyle ideal olan pistonlu hava kompresörlerini satın almak için Özen Kompresör’e ulaşabilirsiniz. Dayanıklı, verimli pistonlu hava kompresörleri seçenekleri için hemen iletişime geçebilirsiniz.