Fabrika ve atölye gibi üretim merkezlerinde basınçlı hava ile çalışan makinelerin güvenli işleyişi, bazı koşulların doğru şekilde sağlanmasına bağlıdır. Kompresörün atmosferik giriş havası zararlı maddeleri ve bileşenleri (yağ, toz ve nem) içerir. Buhar formundaki nem basınçlı hava hattında yoğuşur. Makinelerin çalışma prensiplerini olumsuz yönde etkileyen bileşenler cihazlarda korozyon, kapasite kaybı ve arıza oluşumuna neden olabilir. Kimyasal kurutucular, kompresörlerde sıkıştırılan basınçlı havadaki ısınma ve soğumadan dolayı ortaya çıkan nemin uzaklaştırılmasında faaliyet gösterir. Üretim alanında faaliyet gösteren firmalar için hayati önem taşıyan kimyasal kurutucular, son teknoloji ile geliştirilmiş fonksiyonları ile havayı, makineler için güvenli hale getirir.
Üretim alanlarında ve endüstriyel sektörlerde basınçlı hava kullanımı oldukça yaygındır. Sürükleyici enerji biçimlerinden biri olan basınçlı hava, makinelerin çalışmasını sağlarken belirli koşullara sahip olmak zorundadır. Arıza maliyeti yüksek olan makinelerde problem yaşanmaması için kullanılan havanın yağsız, temiz ve kuru olması gerekir. Atmosferden elde edilen havanın içinde belirli miktarda su buharı bulunur. Sıcaklık değişiklikleri ile farklı miktarlarda ortaya çıkan su buharı, makinelerin bağlantı ekipmanlarında ve borularda çökelme meydana getirerek arızalara yol açar. Kurutucular basınçlı havadaki nemin ve su buharının uzaklaştırılması için tercih edilir.
Desikant olarak da adlandırılan kimyasal kurutucular, yüksek çiğlenme noktalarında bile verimli sonuçlar almanıza yardımcı olur. -70°C’ye varan çiğlenme noktalarında bile sorunun kökten çözümünü sağlar. Isıtıcılı ve ısıtıcısız olmak üzere farklı fonksiyonlarda imal edilen cihazlar, özellikle üretimin hassas şekilde gerçekleştiği sektörlerin vazgeçilmez ekipmanları arasında yer alır. İlaç, gıda ve elektronik gibi sektörlerde sıkça kullanılan kimyasal kurutucular, basınçlı hava kaybını yüksek oranda engelleyerek üretimin aralıksız devam etmesine katkı sağlar. Üretim merkezlerinin farklı ihtiyaçlarına cevap veren cihazlar, kullanım alanına bağlı olarak farklı teknik detaylar ile donatılır. Uygulama alanına bağlı olarak ihtiyaç duyduğunuz kimyasal kurutucuyu tercih edebilirsiniz. Tasarruflu üretim sağlayan cihazlar, özel sistemleri sayesinde çiğlenme noktası konusunda yüksek kaliteli basınçlı hava sunar.
Hava kurutucuları olarak da bilinen kimyasal kurutucular, basınç çiğlenme noktası değerine bağlı olarak çalışır. Havanın içeriğini belirleyen çiğlenme noktası, su buharının hangi sıcaklıkta yoğunlaşarak suya dönüştüğünü belirtir. Düşük çiğlenme noktası basınçlı hava miktarına su oranının alt düzeyde olduğunu belirtir. Makine, boru ve tesisatlarda yaşanan kondens problemi, yüksek çiğlenme noktasını işaret eder. Basınçlı hava ile işlevsel hale gelen ekipmanlar, yüksek nem miktarı nedeniyle üretim kaybı meydana getiren hasarlar ile karşılaşabilir. Problemin çözülmesi ve yaşanmadan önlenmesinin çözümü kimyasal kurutucu kullanmaktır.
Kimyasal kurutucuların çalışma sistemi, enerji tasarrufunu sağlamaya yönelik gerçekleşir. Nemli ve su buharı içeren hava, ilk olarak cihaz içinde yer alan ısı karşılaştırıcısı içine girer. Soğuk hava akışı sağlayan cihaz, basınçlı havanın ön soğutmasını yaparak işleme hazır hale getirir. Hava içinde yer alan buhar, soğuma etkisi ile birlikte sıvı hale dönüşür. Yön ve hız değiştiren su, ayırıcı sayesinde işleme alınan havadan ayrılır. Kimyasal kurutucular, suyu dışarı atmak için özel boşaltma ekipmanlarına sahiptir.
Ekipmanlar aracılığı ile kısa sürede dışarı atılan su, basınçlı havanın işleme hazır hale gelmesini sağlar. Sıvı maddelerden arındırılan hava, kurumuş şekilde ısı değiştiriciden geçer. Nemi alınmış şekilde ısı değiştirici içinden geçen hava, yeni gelen nemli havayı soğutma işlemini de eş zamanlı olarak gerçekleştirir. Kimyasal kurutucu içinde ısınmış ve temiz bir formda çıkan basınçlı hava, kullanımına hazır hale gelerek güvenli ve verimli üretimin kaynağını oluşturur.