Basınçlı hava sistemleri, hava kompresörleri, basınçlı hava kurutucuları ve soğutucular gibi farklı ekipmanlardan oluşur. Kompresör ve diğer ekipmanların kullanımında en fazla önem verilen konu tabii ki enerji verimliliği konusudur. Depolanmış durumda olan enerji, bazı kaçak noktalar bulması durumunda eksilerek enerji maliyetini yükseltebilir. Bu nedenle sistemleri kullanım talimatına uygun şekilde çalıştırmanız ve rutin bakımlarını düzenli şekilde yaptırmanız oldukça önemli hale gelir. Özellikle mevsim geçişlerinde, enerji sarfiyatını azaltmak için kompresörün yazlık ve kışlık bakımlarını yaptırmanız hem sistemin kullanım ömrünü uzatır hem de proseslerinizde tüketilen enerjinin minimumda kalmasını sağlar.
Kompresör, çalışma prensibi gereği bulunduğu ortama ısı verir. Bu da ortamın sıcaklığının artmasına sebep olur. Ortamın ısınması kompresörün büyüklüğü ve sahip olduğu teknik özelliklerle bağlı olarak değişir. Kompresörün verimli şekilde çalışabilmesi için bu sıcaklık değerinin optimum derecede kalması oldukça önemlidir. Özellikle yaz ayları geldiğinde sıcaklıkların artması ile kompresör odasının havalandırılması daha önemli hale gelir. Kış aylarındaki soğuk havanın etkisi ile havalandırma işlemi basit şekilde tamamlanabilirken yaz aylarında zorlaşır. Kompresörden kaynaklanan sıcaklık mevsim sıcaklıkları ile birleştiğinde kompresörün veriminin düşmesi kaçınılmaz hale gelir. Bu olumsuz durumu yaşamak istemiyorsanız yaz ayları yaklaşırken ilk yapmanız gereken kompresör odasının havalandırmasını gözden geçirmek olmalıdır.
Kompresör odası hazırlanırken havalandırma sistemini mutlaka göz önünde bulundurun. Kompresörün özellikleri, bulunduğu konum, ortamın genel yapısı ve mevsim şartları odanın ısısında etkili olan faktörlerdir. Dolayısıyla mevsimlerin değişmesi sistemin sürekli olarak kontrol edilmesi gerekliliğini doğurur. Kış aylarında soğuk havanın etkisi sayesinde zorlanmadan tamamladığınız soğutma, yaz aylarında daha zor ve maliyetli olabilir. Kurulum aşamasında gösterdiğiniz özen ile yaz ayları geldiğinde de soğutma işlemini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Su soğutma sistemi bulunan kompresörleri de tercih edebilirsiniz. Bunların da yine yaz aylarına uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Yaz aylarında kompresör odasının sıcaklığı, çevre sıcaklığından en fazla 10 derece fazla olacak şekilde ayarlanması gereklidir. Sıcaklık değişiminin bu aralıkta kalması durumunda, kompresörünüz enerji bakımından optimum sarfiyat ile çalışır ve istenen verimi sağlar.
Yaz ayları geldiğinde kompresörden yüksek verim almak istiyorsanız ilk yapmanız gereken hava ve yağ filtrelerinin değişimi olmalıdır. Herhangi bir basınçlı hava sisteminde en basit arızada ya da yüksek enerji sarfiyatında, sebep olarak filtre problemleri gösterilir. Her mevsimin sahip olduğu hava şartları farklı olduğu için filtrelerin kirlenme durumları da buna bağlı olarak değişir. Dolayısıyla farklı hava şartlarına sahip olan yaz mevsimine girerken filtre kontrollerini yapmanız gerekir. Kompresör kış boyunca çalıştığında filtresi dolar ve debisi kadar havayı emebilmek için daha çok güç harcar. Kompresör hedef basınca ulaşmak için çok daha yoğun şekilde çalışmak durumunda kalır. Kompresörün bu yoğun çalışması kullanım ömrünün daha hızlı şekilde azalması anlamına gelir. Kompresörünüzün yaz aylarında da yüksek performansta çalışmaya devam etmesi için mevsim geçişinde tüm filtrelerini mutlaka değiştirin. Temiz filtreler ile çalışan bir kompresörde sıvı ve gaz akışı kolaylaşır.
Filtrelerin düzenli aralıklarla değiştirilmesi, enerji tasarrufu açısından etkili sonuçlar almanızı sağlar. Kompresör filtre değişimi ile ilgili bazı veriler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kompresör çalıştığı süre boyunca dışarıdan belirli miktarda havayı içine çeker. Bu hava içerisinde ortama bağlı olarak belirli miktarda su buharı bulunur. Hava depolanmış bir enerji kaynağı gibi davranırken nem olarak adlandırdığımız su buharı ise uygun şartları bulduğu süre zarfında yoğunlaşarak sıvı hale gelir ve kompresör içerisinde birikir. Dolayısıyla kompresör sistemlerinde yer alan tahliye suyu bölümünden düzenli olarak boşaltılması gerekir. Aksi takdirde kompresörün dahili yapısına zarar vererek istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu durum da yaz ve kış aylarında farklılık gösterir. Kış aylarında daha kuru olan hava, yaz ayları geldiğinde kendini daha nemli bir havaya bırakır. Bu da kompresör içine alınan havada daha fazla nem, yani su buharı bulunması anlamına gelir. Kompresör çalıştığı sürece su buharı sıvılaşmaya devam eder ve kompresör içerisinde birikir. Kompresöre zarar vermemesi için yaz aylarında tahliye suyunu kondens çıkışı ile düzenli olarak kontrol etmeniz oldukça önemli bir detaydır. Kontrol etmediğiniz durumlarda biriken fazla su büyük arızalara ya da sistemin kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.
Kompresörler pek çok farklı etkenden etkilenen sistemlerdir. Bu nedenle kurulumunu, her bir detayı düşünerek gerçekleştirmeniz ve özellikle mevsim geçişlerinde sistem bakımlarını doğru şekilde ve tam olarak yaptırmanız gerekir. Yaz mevsimi gelmeden önce kontrol etmeniz gereken diğer bir kısım ise radyatör, yani soğutuculardır. Radyatörler çevresel faktörlerden en çok etkilenen bölümlerin başında gelir. Özellikle yaz aylarının başında görünen polen oluşumları soğutucuların tıkanmasına yol açar. Tıkanan bu radyatörler soğutma görevini başarıyla sürdüremez. Bu da kompresörde öncelikle bir verim düşmesine, yani sistemin istenilen performans ile çalışamamasına neden olur. Sonrasında ise özellikle yaz aylarında kompresörde aşırı ısınmaya bağlı arızalar ortaya çıkar. Meydana gelen arızayı bazen hızlı şekilde düzeltebilirsiniz. Bazen ise maliyet açısından büyük problemlere yol açabilir. Bu nedenle basınçlı hava sistemlerinizin planlı bakımlarını mutlaka yaz ayları yaklaşırken yaptırın. Yaz ayları başladığında temiz radyatörler ile çalışan sistemlerde enerji verimliliği en üst düzeyde olduğu gibi aynı zamanda sistemden kaynaklanan gürültüyü azaltır.
Yaz aylarına geçmeden önce anlatılan bu noktalara dikkat ederek hazırlık yapmanız, basınçlı sisteminizin uzun yıllar ilk günkü performansı ile çalışmasına destek olur. Sistem daha uzun süre, arıza vermeden, enerji tasarrufu sağlayarak çalışır. Bu da firmanıza finansal açıdan önemli bir kazanç sağlar. Basınçlı hava sistemleri hakkında detaylı bilgi almak, tecrübeli kadrosu sayesinde en uygun yaz hazırlıklarını yapmak için Özen Kompresör ile hemen iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Filtre Seçimi Neden Önemli?