Basınçlı hava sisteminde kurutucu seçimi önemli bir role sahiptir. Kurutucularla ilgili her detayı öğrenmek için yazımızı sonuna kadar okumayı ihmal etmeyiniz.
Basınçlı hava kompresörü, çalıştığı ortamda veya atmosferde normal şartlarda belirli düzeyde gözle görülmesi mümkün olmayan su molekülleri bulunur. Bu su moleküllerine nem denir. Nem kompresörün havayı çekmesiyle beraber makinenin içine girer. Kompresörlerin hepsinin içinde bir miktar nem bulunur. Havanın taşındığı, hava hattı içerisinde de bu nem bulunur. Hava hattında bulunan nem yoğunlaşarak suya dönüşür. Suyun aşırı derecede birikmesi kompresörde performans kaybına neden olur ve verimsiz bir çalışma sunar. Verimsiz çalışan kompresörler sürekli olarak bakım gereksinimi duyar. Kısacası kompresör içindeki nemin kompresörde kalması üretim kaybı, bakım masrafı gibi maddi olarak sizleri zora sokacak sıkıntılar çıkarır.
Bu olumsuz durumun önüne geçmek için hava kurutucu kullanabilirsiniz. Hava kurutucu veya kurutuculu kompresörler, basınçlı hava sisteminde bulunan nemli havanın kurumasını sağlayan cihazdır. Hava kurutucular %100 oranında nemi yok etmemektedir. Nedeni ise kompresörün içindeki nemin küçükte olsa bir kısmına ihtiyaç duymasıdır. Kompresörde bulunan nemin büyük bir kısmını emer ve kompresör için gerekli olan kısmını sisteme gönderir. Basınçlı havanın sıcak veya kompresörün kafasının iyi soğutulamadığı zamanlarda nemin sisteme aktarılması söz konusudur. Yoğunlaşma sonrası ortaya çıkar ve burada basınçlı hava kurutucu görev yapar.
Kurutuculu kompresör, normal basınçlı kompresörün kurutuculu halidir. Kurutuculu kompresörlerin üzerinde bulunan kurutucu sayesinde sorunsuz bir şekilde işlerinizi yapabilirsiniz. Hava tankının üstüne monte edilmiştir. Kurutucuyu kompresörün etrafa yaydığı sıcaklıktan korumak için tank ve kurutucu arasına ayrıca kurutucu çevresine ısıya dayanıklı metal profiller yapılmaktadır. Bu profiller sayesinde kompresörün oluşturduğu sıcaklıktan kurutucu korunmaktadır ve sorunsuz bir şekilde kullanılır.
Pnömatik çalışma mantığına sahip cihazların büyük bir kısmı sıcak basınçlı havayı tolere edemez. Kompresörlerin çalışma mantığında ve elemanları arasında soğutucu ve nem ayrıştırıcılar mevcuttur. Burada yer alan soğutucular dışarıdan gelen sıcak basınçlı havayı soğutma görevi görür. Yine kompresör elemanları arasında bulunan ısı eşanjörleri basınçlı hava içerisinde bulunan nemin yoğunlaşıp havadan ayrılmasını sağlamaktadır. Isı eşanjörleri tarafından ayrılan nem yoğunlaşma kabında toplanır ve bu yoğunlaşma kabından otomatik veya manuel bir şekilde boşaltılır.
En yaygın olarak kullanılan hava kurutucu modeli, soğutma gazlı diğer bir adıyla soğutucu akışkanlı hava kurutucudur. Soğutma gazlı hava kurutucu, basınçlı havayı soğutarak nemi yoğunlaştırır ve havanın nemden arınmasını sağlar.
Hava kurutucuların çalışma prensibinde bulunan soğutucunun bir derecesi vardır. Bu en düşük 1 derece olarak belirlenmiştir. Bunun sebebi 1 derecenin altına indirilen gaz donar. Donma sonucu nem havadan ayrıştırılamaz. Kısaca hava kurutucu kullanılmasının hiçbir mantığı da kalmaz. Hava kurutucunun en yüksek sıcaklığı ise 16 derece olarak belirlenmiştir. Bunun sebebi ise havayı çok ısıtarak nemi ayırmaya çalışırsanız geri gaz haline gelecek ve havaya karışacaktır. Havanın 1- 16 derece arasında olması gerekir.
Kompresör hava kurucusunun birçok faydası vardır. Bunlardan kısaca bahsedelim.
Tam verim alabilmeniz kurutucu seçimi ile doğrudan ilişkilidir. Sizlerle beraber hava kurutucu seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken unsurları inceleyeceğiz.
Çalışma prensiplerine hava kurutucular ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; soğutmalı tip kurutucular yani soğutma gazlı kurutucu ve kimyasal tip kurutucularıdır.
Soğutmalı tip kurutucularda, su ve yağ soğutucu tarafından verilen soğuk hava ile yoğunlaştırılır ve ayrıştırılır.
Kimyasal kurutucu modelinde ise, alüminyum oksit ve moleküler süzgeç sayesinde kimyasal kurutma yapılır. Kimyasal kurutucular hava içinde bulunan nemi yüzeyde toplar ve yapısıyla basınçlı havadan ayırır. Bu kimyasallar yapısı gereği çok soğuktur.