Kompresörlerin uzun ömürlü ve verimli çalışması için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Kompresörler ideal bir şekilde kullanmadığında ya da periyodik bakımı aksatıldığında zaman içerisinde kompresörde gürültü ortaya çıkabilir. Kompresör sesi normalde de duyulmaktadır. Ancak ideal kullanım sergilenmediği zaman kompresör gürültüsü normalin üstünde rahatsız edici düzeye ulaşabilir. Bu yazımızda kompresörde gürültünün nedenlerini detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağız.
Kompresör gürültülü çalışmaya başladığı zaman kompresör kullanıcıları ortak soruyu sorar “Kompresör neden ses yapar?” Aslında kompresör neden ses yapar sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Kompresörde gürültünün nedenleri farklı olabilir. İşte, kompresör neden ses yapar sorusunun cevapları;
Periyodik bakım kompresörde gürültüyü engellemek ve kompresörün kullanım ömrünü uzatmak için en ideal yoldur. Kompresörün teknik bakımını yaptırmak için kompresör yetkili servisleri ile iletişime geçerek teknik destek talebinde bulunabilirsiniz.
Periyodik bakımda kompresör hava filtresi mutlaka değiştirilmelidir. Kompresörün içerisinde temiz hava dönmesi ve temiz olarak dışarıya tekrar vermesi için giriş ve çıkış kısmında olmak üzere iki adet hava filtresi bulunmaktadır. Bu hava filtrelerinden hem atmosferden alınan hava geçer hem de kompresörün sıkıştırdığı hava geçer. Havada bulunan su, yağ, polen, toz gibi istenmeyen maddeler hava filtresinde birikir. Bu bağlamda kompresörlerde bulunan hava filtresi kompresörün çalışma süresine ve çalışma sıklığına bağlı olarak değişmelidir. Filtrenin değişmemesi hava kalitesini olumsuz yönde etkileyecek ve kompresörün görünmeyen elemanlarının ömrünü kısaltacaktır.
Kompresör periyodik bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kompresör yağıdır. Kompresörlerin iç tarafında birbiriyle etkileşim halinde çalışan pek çok hareketli parça bulunmaktadır. Bu parçaların birbiriyle olan hareketleri sonucu birbirlerini aşındırmaması için yağlama sistemi bulunur. Ancak kompresörde kullanılan yağın da kullanım durumuna göre bir ömrü vardır. Çok sık çalıştırılmayan basınçlı hava sisteminde yılda bir kez yağ değişimi ile sınırlandırılabilir. Ancak basınçlı hava sistemini işletmenizde aktif olarak kullanıyorsanız bu noktada yıllık bakımı beklemeden yağ değişiminin 3 ay, 6 ay gibi sürelerde yapılması gerekir. Yağ bakımının düzenli yapılmaması basınçlı hava sisteminin çalışma elemanlarının birbirini aşındırmasına neden olur. Bu aşınma sonucu basınçlı hava sisteminiz verimli çalışmamaya başlar ve bir süre sonra kullanım ömrünü tamamlar.
Kompresör koruyucu bakımı yapılırken değişen bir diğer parça ise yağın filtrelenerek temizlendiği yağ filtresi olmaktadır. Az önce bahsettiğimiz basınçlı hava sisteminde bulunan yağ, bu yağ filtresinden süzüldükten sonra kullanılmaktadır. Bu sayede basınçlı havada istenmeyen maddelerin olması engellenmektedir. Ancak sürekli olarak kompresör içerisinde yağ devir daim olmaktadır. Bu yağ filtresinin aktif olarak çalışmasına ve zaman içerisinde işlevini yitirmesine neden olur. Yağ değişimi yapıldığında mutlaka yağ filtresinin de beraberinde değişmesi gerekir.
Kompresör bakımı yapılırken basınçlı hava kompresöründe mutlaka herhangi bir kaçak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kaçak kontrolleri sırasında borularda tıkanma olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir.
Montaj aşamasında kesinlikle aceleci davranmamak çok önemlidir. İlk olarak kompresör parçalarının tam olarak nereye yerleştirileceğine karar verilmesi gerekir. Basınçlı hava kompresörünün çalışması için yeterli alanın ve bu alanda hava sirkülasyonunun sağlanması gerekmektedir. Basınçlı hava kompresörünün kurulum işlemini sağlıklı bir şekilde yapmak için deneyimli bir montaj ekibine ihtiyacınız vardır. Kompresörün montajı ve montajdan sonra yapılması gerekli olan periyodik bakımların deneyimli ekiplerce, verilmiş talimatlar doğrultusunda yapılması gerekir. Basınçlı hava kompresörünün yerleştirileceği yüzey eğimli, pürüzlü veya sert olmamalıdır. Gerekli düzen sağlanmadığı takdirde titreşimden yerle olan temas kaynaklı ses yapma olasılığı vardır. Bu sorunu, basınçlı hava kompresörünün ayaklarına ses yastıklarını takarak kolayca çözebilirsiniz. Basınçlı hava kompresörü yerine yerleştirilme işlemi bir kez yapılmalıdır. Daha sonra yerinden hiçbir şekilde oynatılmayacak şekilde montajı yapılır. Bu nedenle kompresörün yerleştirileceği yer hem kompresöre uygun hem de işletmeye uygun olacak şekilde seçilmelidir. Kompresörün yerleştirilmesi kadar taşınması da çok önemlidir. Basınçlı hava kompresörü taşınması esnasında sarsılmaması, dış etkenlerden korunması için özel olarak korunması gerekir. Taşınması esnasında bir kutu yardımıyla çok fazla sarsmadan rahat bir şekilde taşınabilir.
Kompresörde gürültü ile karşılaşıldığı zaman ilk olarak kompresörün elektriğinin mutlaka kesilmesi gerekir. Elektrik kesildikten sonra sorunu anlamak için genel gözle kontrol yapılabilir. Ancak bu noktada deneme yanılma ile yolunuza devam etmeyin. Sorunu çözdüğünüzden emin olmadan kesinlikle kompresörü çalıştırmayın. Eğer sorun göremiyorsanız veya bulamıyorsanız genel kontrol ve bakım için mutlaka yetkili servise başvurun.
Kompresörünüz normalden çok daha sesli çalışıyorsa ve sallantı yapıyorsa mutlaka ama mutlaka yetkili servise danışmanız gerekir. Kompresörler normalde de sesli çalışır ancak kompresörde normalden çok daha yüksek özellikle vuruntu şeklinde bir kompresör sesi varsa mutlaka yetkili servisten destek talebinde bulunun.