menus

Kompresör Yağı Neden Önemlidir?

24 Ağustos 2022Çarşamba

Kompresör Yağı Neden Önemlidir?

Hava kompresörü işletmelerde pek çok işin daha verimli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Bu cihazın çalışmasında herhangi bir aksaklık yaşanma ihtimalini minimize etmek için rutin bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Bakımı düzenli olarak yapılmış bir kompresör daha uzun ömürlü olur ve uzun vadede işletmeler için maddi açıdan tasarruf sağlar. Kompresörlerin verimli çalışmaya devam edebilmeleri için yapılması gereken birçok bakım rutini mevcuttur. Yağ seviyesi kontrolü ve yağ değişimi rutin bakım sürecine dahil olan en önemli işlemlerdir. Kompresörü oluşturan diğer aksamların bakımına daha fazla odaklanarak yağ değiştirme ihtiyacını gözden kaçırmak cihazın çalışma performansı üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Hatta bu durum bazı önemli hasarların ortaya çıkmasına da neden olabilir.

Kompresör Yağı Eksikliği Hangi Sorunlara Neden Olur?

Yağlar kompresörler için oldukça önemli işlevleri yerine getirir. Bu cihazlar için özel olarak formüle edilen yağlar atmosferdeki havanın sıkıştırılması sırasında soğutma ve yağlama maddesi olarak görev yaparlar. Rutin kompresör bakım sürecinde öncelikli olarak yağ seviyesi kontrol edilir. Seviyenin düşük olması durumunda oluşabilecek diğer problemlerin ihtimali üzerinde durulur. Yağ eksikliği, kompresör modellerinin birçoğunda cihazın otomatik kapanmasına sebep olan hızlı ve aşırı ısınma sorununa yol açabilir. Bu nedenle kompresörün gerekli miktarda yağa sahip olması ısınmanın önüne geçerek cihazınızın çok daha uzun süre çalışması için gereklidir. Kompresör yağı aynı zamanda havanın kompresörden sızmasını önleyen bir sızdırmazlık maddesi görevi de görür. Yağ miktarı olması gereken seviyenin altında olduğunda cihazın verimini ve ürettiği basınçlı hava miktarını büyük ölçüde azaltan sızıntıya neden olabilir.

Kompresör Çeşitlerine Göre Yağ Kullanımının Önemi

Yağ ayrıca kompresörü oluşturan parçaların aşınmasını ve yıpranmasını da önler. Pistonlu kompresör modellerinde yağ seviyesinin yetersizliğinden kaynaklanan aşınmalar olduğunda öncelikli olarak silindirler çizilebilir. Bu deformasyona bağlı olarak silindirden kopan parçalar pistonların hasar görmesine yol açabilir. Aynı zamanda biyel kolunun zarar görmesiyle de cihaz gövdesi üzerinde çatlama veya kırılma gibi sorunlar meydana gelebilir. Oluşan sorunlar cihazın çalışmayı durdurmasına hatta tekrar kullanılmaz hale gelmesine sebep olabilir. Dolayısıyla yağın kompresörün ihtiyacı olan seviyede tutulması oluşabilecek daha büyük hasarların önüne geçmek için önemlidir.

Kompresör Yağı Neden Önemlidir?

Vidalı kompresörlerde hareket halinde olan pek çok metal parça bulunur. Cihazın çalışması sırasında sürtünme meydana geldiği için metal parçalar aşınmaya uğrayarak zarar görebilir. Çünkü; sürtünme esnasında meydana gelen sıcaklık artışı soğutma sistemlerinde yer alan parçaların zarar görebileceği düzeyde olur. Bu nedenle kompresörlerin doğru uygulamalar yapılarak yağlanması cihazın performansını artıran önemli unsurlar arasında yer alır. Kompresör yağı sistemi daha verimli çalıştıran önemli bir maddedir. Cihazı oluşturan piston, yatak ve dişlilerin periyodik aralıklarla ve düzenli olarak yağlanması gerekir. Bakım rutinleri aksatılmadan yapıldığı takdirde kompresörlerin daha uzun süreli kullanımı mümkün olur.

Kompresörler için Hangi Yağlar Kullanılmalı?

Kompresörlerin verimli çalışabilmesi için yağ seviyesinin ideal düzeyde tutulması kadar doğru yağ seçiminin yapılması da önemlidir. Yağ kompresöre ve cihazın çalışma koşullarına bağlı olarak seçilir. Pistonlu kompresör modellerinde hem mineral veya sentetik yağlar kullanılabilir. Mineral yağlar, paslanma ve korozyon oluşumunu minimize eden yapıya sahiptir. Hava ve sudan kolay ayrışabilmeleri kompresörlerde bulunan yağ filtrelerinin tıkanmasını önler. Böylece aşırı yağ kullanımının da önüne geçilmiş olur. Sentetik yağlar ise yüksek basınç ve sıcaklığa dayanıklı olmaları ile öne çıkarlar. Kompresörlerin paslanmasını önleyerek uzun süre sorunsuz olarak çalışabilmesini sağlarlar. Bu yağ aynı zamanda vidalı kompresörlerde de kullanım için uygundur. Vidaların hassas yapısını koruyarak cihazdan daha yüksek verim alınmasını sağlar. Tam sentetik kompresör yağları da zor çalışma şartları altında kullanılan vidalı kompresörler için soğutma ve yağlama amacı ile kullanılabilir. Doğru yağ kullanımı ve yağ değişimi, kompresörlerin istenen performansta çalışması için göz ardı edilmemesi gereken unsurlardır.

İlginizi çekebilir: Kompresörde Meydana Gelebilecek Kayıplar

Arama
Yazılar

Yazılar